google-site-verification=PmrKdFn_nzv6sWWHwe-YiUGu6sKA_jdpb5TbKIoGXFk Phraya Nakhon grotten » RejsertilThailand.dk

RejsertilThailand.dk

Phraya Nakhon Cave
Tham Phraya Nakhon Cave
Phraya Nakhon Cave
Skilt ved Phraya Nakhon grotten

Phraya Nakhon grotten

Tham Phraya Nakhon grotten et helt fantastisk udflugtsmål og en rigtig god og anbefalelsesværdig ferieoplevelse at få med hjem fra rejsen i Thailand. Det er formentlig ikke helt tilfældigt at den nu afdøde Kong Bhumibol Aduljadej besøgte Phraya Nakhon grotten mere end én gang i løbet af sin regeringsperiode, for det er et virkeligt fantastisk syn der venter en hvis man ellers har friske ben nok til at forcere de stejle stier op og ned til grotten.

Obs - turen kan
ikke anbefales til gangbesværede !

Phraya Nakhon er uden tvivl en af de smukkeste grotter i Thailand og formentlig også den mest fotograferede.
Phraya Nakhon grotten ligger tæt på kysten på den vestlige side af den thailandsk bugt og er en del af nationalparken
Khao Sam Roi Yot der ligger i distriktet Kui Buri.
Sådan kommer du til Phraya Nakhon Cave
Phraya Nakhon grotten ligger ca. 1 times kørsel syd for badebyen Hua Hin og i alt ca. 3-4 timers kørsel syd for Bangkok.
Den nemmeste måde at komme til grotten er egentligt blot at hyre en taxi eller minibus. Dette kan gøres for ca. 1500-2000 THB for en hel dag hvis du eks. opholder dig i Hua Hin. Læg dertil yderligere et par tusind baht, hvis du kommer helt fra Bangkok.
Hvis du synes turen er lidt for lang, alene for en dagstur, så er der flere ganske gode hoteller i umiddelbar nærhed (5 km) af Phraya Nakhon grotten. Du kan se en håndfuld af dem
her.

Når du kommer ud til stranden
Laem Sala beach, kan du enten vælge at komme videre til grotten til fods eller via en kort sejltur langs kysten rundt om et bjerg. Hvis du vælger bådturen, som foregår med longtailbåd, sparer du altså turen over et enkelt bjerg.

Turen med båd, som tager ca. 10 min., koster 400 THB for voksne (2017) og det halve for børn. Dertil skal lægges et adgangsgebyr til selve nationalparken som er på 200 THB for voksne. Der opkræves ikke yderligere betaling for adgang til Phraya Nakhon grotten.
Stranden ved Phraya Nakhon
Den dejlige hvide sandstrand ved Phraya Nakhon..
Stejle stier op af bjerget
Turen går op og ned af stejle og ujævne trapper..
Som tidligere nævnt så er besøget i grotten ikke anbefalelsesværdigt for gangbesværede, da der skal gåes på meget ujævne og til tider også ret så stejle stier. Turen er ikke “farlig” og kan sagtens klares af rørige friske mennesker, men den trækker uden tvivl tænder ud på de fleste, som vil få sved på panden inden man er i mål efter ca. 1/2 times vandring :-)
Hvis du rejser i en gruppe, hvor nogen enkelte er gangbesværede, så vil vi alligevel godt anbefale at alle tager med på bådturen til stranden ved Phraya Nakhon. Her ligger der nemlig en enkelt mindre restaurant hvor der kan købes mad- og drikkevarer og der kan også lejes strandstole. Således kan de, der ikke kan klare turen op og ned ad stierne til grotten, måske blot nyde den dejlige strand imens. På den første strand, man kommer til
inden bådturen, er der op til flere restauranter at vælge imellem, men her er stranden slet ikke så god som den man kommer til efter bådturen..

Husk vand og gode vandresko til turen ! klipklapper dur ikke..
Pavillon Kuha Karuhas
Sollyset strømmer ind fra hullet i loftet og oplyser grotten..
Første grottekammer
Her er vi i den første af to grotter..
Turen til grotten..
Som allerede nævnt så foregår den første del at turen til Phraya Nakhon enten til fods via smalle og stejle stier på klippene langs kysten eller via båd. Det er vores indtryk at mere end 9 ud af 10 vælger bådturen for at spare kræfterne til den sidste del af turen.
Når du har overstået denne del af turen kommer du til stranden ved foden af bjerget til Phraya Nakhon. Stranden er ret så øde og vælger du at blive her så kan du med stor sandsynlighed også få den næsten for dig selv og nyde roen under palmetræerne.
Så begynder anden del af turen som sker via et smalt stisystem der snor sig op og ned af bjerget. Hvis du er heldig vil du på turen både kunne opleve Gibbonaber, varaner, farvestrålende sommerfugle og måske endda se en slange..
Det første du vil opleve når du kommer til grotten og ellers har forceret det stejle stisystem er et udtørret vandfald og stalaktitformationer der både hænger ned fra grotten loft men også dannes på gulvet. Disse stalaktitter, som er dannet over tusinder af år, findes også i det andet grottekammer, hvor den berømte Kuha Karuhas pavillon er opført. Hvis du kigger godt efter så vil du kunne se at der falder vanddråber ned på stalaktitterne på det præcist samme sted hver eneste gang. Det er på den måde at der aflejres kalk-materiale fra vandet og staglaktitten bliver til og vokser i størrelse med ca. 0,005-0,7 mm. pr. år. Tænk sig hvor lang tid der har skullet til for at opbygge en af de meter høje formationer der findes i grotten..
Der drikkes vand
En pige drikker af det lykkebringende vand fra stalkitterne..
Royal Pavillon
Den royale Kuha Karuha pavillon..
Pyha ! Endelig i mål..
Selve Phraya Nakhon grotten består af to kamre der ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden. I begge kamre er der “hul” i loftet, som tillader at sollyset kan komme indenfor. Netop dette er med til at give Phraya Nakhon grotten et helt særegent og næsten magisk udtryk over sig, særligt hvis du er heldig at ramme det helt nøjagtige tidspunkt på dagen, hvor sollyset præcist rammer ned på taget af den meget smukke pavillon der er opført i grotten. Åbningen i loftet giver ud over sollys også mulighed for at der kan falde regn ned i grotterne hvorfor der også vokser både træer og buske på bunden..
Khuha Kharuehat pavillonnen (Phra Thinang Khuha Kharuhat)
Phraya Nakhon grotten er nok allermest kendt for den flotte Kuha Karuhas pavillon der blev opført i slutningen af det 19. århundrede af Kong Chulalonkorn (Rama V).
Pavillonnen blev først bygget i hovedstaden Bangkok og så senere fragtet i mindre stykker til grotten hvor den så blev samlet igen.

I det største grottekammer, hvor pavillonnen er opført, vil du ved siden af denne kunne se skrifter på væggene som er skrevet af de tidligere monarker Kong Rama VII og Rama V. Der er også nogle mindre huler hvor der er tændt starinlys og opsat små altre med buddhastatuer.

Hvis du undrer dig over at nogle af de andre besøgende i grotten står med åben mund og forsøger at fange de nedfaldende vandråber fra stalaktitterne så er det fordi at det siges at hvis du drikker dette vand så bringer det dig held i det næste års tid.

Link til yderligere info:

Thai National Parks
Video fra tur til Phraya Nakhon
Phraya Nakhon Cave kort
Tham Phraya Nakhon Cave